IT Psychologie – deel 1

Reacties kunnen zo bijzonder zijn… Wanneer ik mensen vertel dat ik een psycholoog in wording ben, maar werk in de IT, krijg ik altijd wat vreemde reacties. Zelfs vrienden welke psycholoog zijn, hebben geen idee van het nut van deze groeiende beweging.

Cloud Psychology

De meeste IT technologie bestaat alleen omdat het versimpelt wat normaal zou worden gedaan door mensen. Of het nu het schrijven van een brief (MS word) of het posten van die brief (email) is. Het digitaliseren van dit soort diensten of herhalende handelingen automatisch laten uitvoeren is dé grote kern van automatisering. Als we niet begrijpen hoe mensen normaal hun werk doen en de IT aan deze requirements conformeren, is de IT gedoemd te mislukken.

Het grootste voordeel van psychologen is dat psychologen de verandering, die in de IT zo ontzettend snel kan gaan, kunnen ‘beheren’ door het onderzoeken en diagnosticeren waarom mensen doen wat ze doen.

Maar nog belangrijker: Ze kunnen helpen om bedrijven te laten begrijpen waarom mensen niet doen wat ze wel moeten doen.

Psychologen met een kijk op organisaties, zijn expert in het observeren en documenteren van werkzaamheden en in het vaststellen wat de verschillen tussen mensen individueel of in teamverband is. Ze zijn een expert in het samenstellen van teams en om het maximaal mogelijke uit mensen en dus projecten te halen.

Dus, als een psycholoog in het werkveld IT, de volgende zaken zou moeten kunnen:

 • Wetenschappelijk diagnose van de oorzaken van de menselijke prestaties
 • Begrijp technologische behoeften mens
 • Meet hoe mensen dingen doen om de prestaties te optimaliseren
 • Voorspellen wat ze gaan doen in de toekomst

is het alleen maar logisch om ze ‘IT Psycholoog’ te noemen!

De volgende keer dat iemand je verteld dat hun project alleen maar over de IT gaat, neem dan een momentje de tijd om te kijken waar het echt over gaat. Het is namelijk voor ons – mensen -, om dingen voor elkaar te krijgen op een makkelijkere manier als voorheen.

IT is niets meer dan een middel tot een bepaald doel. Het design en ontwikkeling van IT proces start en eindigt met mensen, van architect tot engineer. Psychologen weten het een en ander van mensen, zijn weten hoe je veranderingen te weeg kan brengen, maar vooral hoe je mensen mee kan krijgen in je proces. En juist dán kan je IT slagen.

Comments Off on IT Psychologie – deel 1

Pages

Categories

 • Archives

 • Skype

  Call MindJudo - Laurens van Gunst klik hier voor direct contact via Skype!
 • Facebook

 • Follow me on Twitter

 • Contact info

  Mobile: +31615259234

  Email: info@mindjudo.nl

Meta